Μετά τη Γερμανία, και παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, και η Ιταλία ξεκινά αυστηρότατους ελέγχους στους επιβάτες από ελληνικά αεροδρόμια, οι οποίοι εισέρχονται στο έδαφός της, κατατάσσοντάς τους ως «επιβάτες ευαίσθητων πτήσεων».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, επιβάτες πτήσης με προορισμό το αεροδρόμιο του Μπέργκαμο-Όριο αλ Σέριο, υπέστησαν εξευτελιστικούς ελέγχους ταξιδιωτικών εγγράφων και χαρακτηρίστηκαν από τις ιταλικές αρχές ως «επιβάτες ευαίσθητων πτήσεων», δηλαδή επιβάτες που ενδεχομένως κατέχουν είτε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα είτε μεταφέρουν ναρκωτικά.
Έξι άνδρες της ιταλικής αστυνομίας αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να ελέγξουν τους επιβάτες της πτήσης από την Ελλάδα. Όταν κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν διευκρινήσεις για την τυπική κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας τους εντός του χώρου Σένγκεν, έλαβαν την απάντηση ότι «οι έλεγχοι γίνονται μόνο σε ευαίσθητες πτήσεις για τον εντοπισμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και ναρκωτικών».



