Γαλλία: Σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 19:09
Γαλλία: Σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας, υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, την Παρασκευή το απόγευμα.

Τη νευραλγική θέση της υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει η διπλωμάτης καριέρας και μέχρι σήμερα πρέσβης της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Κατρίν Κολονά.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στις κυβερνήσεις των πρωθυπουργών Εντουάρ Φιλίπ και Ζαν Καστέξ, Μπρουνό Λεμέρ, διατηρεί τη θέση του, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανάν.

Η απερχόμενη υπουργός Βιομηχανίας, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ θα αναλάβει το νέο υπουργικό χαρτοφυλάκιο "Ενεργειακής Μετάβασης", σύμφωνα με το Ελιζέ.

Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο 43χρονος Ολιβιέ Ντουσό, επίσης με πολιτική καταγωγή από την Κεντροαριστερά (πάλαι ποτέ βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος).

Άλλα μέλη της νέας κυβέρνησης είναι ο ιστορικός ειδικός στις μειονότητες Παπ Ντιαγέ που θα ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία διορίστηκε νέα επικεφαλής της κυβέρνησης από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είναι 61 ετών και είναι δημόσια λειτουργός καριέρας, προερχόμενη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Και μια Ελληνίδα στη νέα κυβέρνηση

Ανάμεσα στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης που θα πλαισιώνουν τον Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται για πρώτη φορά και μία Ελληνίδα.

Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, γυναικολόγο με καταγωγή από την Κόρινθο, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Όταν η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου έφευγε πριν αρκετά χρόνια από το Κιάτο για να σπουδάσει Ιατρική στη Ρώμη, και μετά στο Στρασβούργο, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το 2019 ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα την επέλεγε ως υποψήφια ευρωβουλευτή του κόμματός του.

Διακεκριμένη χειρουργός και γυναικολόγος στη Γαλλία, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες γυναίκες χειρουργούς, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, έζησα στη συνέχεια στην Ιταλία για 14 χρόνια, και εδώ και 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Γαλλία, είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είμαι παιδί της Ευρώπης», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. «Γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης, ξέρω τι μου έδωσε η Ευρώπη, πόσα οφείλω στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή είναι δική μου υποχρέωση να βγω μπροστά και να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι μεγάλη τύχη να ζούμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου που υπάρχει δημοκρατία, που υπάρχει ειρήνη».

Η Χρυσούλα δεν ξεχνά φυσικά την πατρίδα της, την Ελλάδα: «Η Γαλλία μπορεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας και ανοιχτών μυαλών, για αυτό είμαι με τον Εμανουέλ Μακρόν. Εύχομαι και στην Ελλάδα οι προοδευτικές δυνάμεις να κερδίσουν», είχε πει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok