Συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ το απόγευμα στο Βερολίνο

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 11:08
Συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ το απόγευμα στο Βερολίνο

Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συναντάται σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ημέρες προτού το Βερολίνο αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αργά το απόγευμα στον πύργο Μέζεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου, με την ατζέντα να περιλαμβάνει θέματα όπως το κλίμα, η μετανάστευση και το εμπόριο. Στο δείπνο εργασίας που θα έχουν αργότερα Μέρκελ και Μακρόν θα συζητήσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, αλλά και τις κρίσεις στη Λιβύη και την περιοχή του Σάχελ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από την «πράσινη συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το Brexit, περνώντας από το μεταναστευτικό, δεν λείπουν τα θέματα με τα οποία θα έχει να ασχοληθεί από την 1η Ιουλίου η Μέρκελ. Όμως η επιδημία covid-19 και η οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε θα αποτελέσουν προτεραιότητα τους επόμενους έξι μήνες για τη Γερμανία, η οποία έχει να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από το 2007.

«Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τον κόσμο μας, όπως και τα σχέδια της γερμανικής προεδρίας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος στα τέλη Μαΐου.

Αφού την έχουν κατηγορήσει συχνά για έλλειψη πολιτικού θάρρους, αυτή τη φορά έσπασε το γερμανικό ταμπού της δημοσιονομικής αλληλεγγύης προτείνοντας μαζί με τον Μακρόν ένα σχέδιο ευρωπαϊκής ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η γαλλογερμανική πρωτοβουλία άνοιξε τον δρόμο για το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο όμως προκαλεί αντιδράσεις από κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ.

«Είμαστε αισιόδοξοι, αποφασισμένοι και διατεθειμένοι να καταλήξουμε σε δημοσιονομική συμφωνία τον Ιούλιο», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Αν δεν υιοθετηθεί το σχέδιο ανάκαμψης, «θα επιδεινωθούν όλα τα προβλήματα», τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η πολύ αυξημένη ανεργία σε μια χώρα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας εκρηκτικής πολιτικής ισχύος. Η απειλή για τη δημοκρατία θα είναι τότε μεγαλύτερη», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Αν η ΕΕ καταφέρει να νικήσει τις επιφυλάξεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας για το Ταμείο ανάκαμψης, η γερμανική προεδρία θα έχει ήδη στεφθεί εν μέρει με επιτυχία.

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί τη σύναψη μιας «επενδυτικής συμφωνίας» με το Πεκίνο. 

Η Μέρκελ, που βρίσκεται στην καγκελαρία εδώ και 15 χρόνια, σκοπεύει να αποχωρήσει μόλις λήξει η τρέχουσα θητεία της, στο τέλος του 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok