Νέο «όχι» της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 09:34

Σταθερός στις θέσεις του παραμένει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρνήθηκε εκ νέου να συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως έγινε γνωστό, λίγο πριν από τις 03.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οπότε ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εν λόγω ζήτημα, ο Γάλλος πρόεδρος, αν και αναγνώρισε πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, δεν υπαναχώρησε ούτε καν όταν οι 25 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες τού πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020.

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση, διότι τρία κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις» επεσήμανε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, και πρόσθεσε: «Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση. Επομένως, θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια».

Υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών τάσσεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο δήλωσε πως υποστηρίζει τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης, αλλά εξήγησε πως οι δύο χώρες πρέπει να ενταχθούν στην Ε.Ε.

«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτήν τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.Η εν λόγω εξέλιξη πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις.

Οι χώρες οι οποίες «πάγωσαν» την έναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο κρατών στην Ε.Ε. ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, να αναφέρει πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Σημειώνεται πως η Γαλλία ήταν η χώρα η οποία είχε ζητήσει την αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών-μελών στην Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok