100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη ΒΑ Συρία μετά την τουρκική εισβολή

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 19:18
100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη ΒΑ Συρία μετά την τουρκική εισβολή

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων όλο και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, γνωστοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία»., αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησαν την Πέμπτη επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές πηγές. Το κείμενο διανεμήθηκε μετά τη διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν το σχέδιο ανακοίνωσης του Συμβουλίου που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει» την επιχείρηση. 

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν τη διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν από τη μεριά τους δημόσια πως η Ουάσινγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά για αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του ΗΒ.

Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσινγκτον την Πέμπτη συμπεριλαμβάνει τη φράση πως το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει «βαθιά ανησυχία», αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και υπογραμμίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Κέλι Κραφτ, προειδοποίησε την Τουρκία, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησ, όμως, ποιες θα είναι αυτές.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις για αυτό, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. 

Μεγάλη έκρηξη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας το απόγευμα 

Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας, από τη μεριά της χώρας που δέχεται την εισβολή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί νεκροί.

Πρόκειται για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες στο χωριό Καμισλί με ανάρτηση βίντεο κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτο βομβαρδισμό από τουρκικά F-16. 

εκρηξη συρια

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok