Νίκος Ζάχος (NP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ): «Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες»

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 16:53
Νίκος Ζάχος (NP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ): «Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες»

Το μέλλον της κινητικότητας είναι... ηλεκτρικό. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία αρχίζουν πλέον να επηρεάζουν και την ελληνική αγορά αυτοκινήτου, με το κράτος να επιδιώκει την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων, δίνοντας και τα ανάλογα κίνητρα. Από τον τομέα αυτό θα ήταν αδύνατο να απουσιάζει η ασφαλιστική αγορά. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δημιουργούν εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα και εμπλουτίζουν τα ήδη υπάρχοντα, προσπαθώντας να καλύψουν μια μεγάλη γκάμα καταναλωτικών απαιτήσεων.

«Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί τη σημαντικότερη τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα κατασκευής αυτοκινήτων, στη νέα εποχή που διανύουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ε.Ε., το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε στο 7,2% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων, από το 2,4% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ανάγκη για εξειδικευμένα προϊόντα ασφάλισης των ηλεκτρικών οχημάτων σίγουρα αποτελεί μία ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρίες και πιστεύω ότι η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά θα είναι συνεπής στην προσφορά νέων προϊόντων», λέει στην «Οικονομική Ασφαλιστική» ο κ. Νίκος Ζάχος, Δ/ντής Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών της «NP Ασφαλιστική» και συνεχίζει:

«Στην NP Ασφαλιστική προσφέρουμε ήδη ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των ηλεκτρικών οχημάτων. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της ασφαλιστικής αγοράς να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Στο θέμα της αυτοκίνησης, ο χρόνος «ωρίμανσης» και ενσωμάτωσης των τεχνολογικών εξελίξεων έχει μειωθεί πάρα πολύ και θα πρέπει αντιστοίχως γρήγορα να εναρμονιστούν και τα ασφαλιστικά προϊόντα».

Τα ασφαλιστικά προϊόντα για τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα των παραδοσιακών οχημάτων ή πρόκειται για «μύθο»;

«Για την ασφάλιση της Αστικής Ευθύνης Έναντι Τρίτων από την κυκλοφορία του οχήματος και με δεδομένο ότι αυτή η κατηγορία οχημάτων αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη -με συνέπεια να μην υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία σχετικά με την οδική συμπεριφορά και την πρόκληση ατυχημάτων- τα ασφάλιστρα προς το παρόν δεν παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις με τα συμβατικά οχήματα. Όσον αφορά την ασφάλιση συμπληρωματικών καλύψεων (π.χ. Πυρκαγιά, Κλοπή, Ίδιες Ζημιές), οι οποίες εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, και από την εμπορική αξία του οχήματος, παρουσιάζουν μικρή αυξητική τάση από την ασφάλιση συμβατικών, λόγω της μεγαλύτερης εμπορικής αξίας των ηλεκτρικών οχημάτων. Στην επόμενη 5ετία που θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για τα ηλεκτρικά οχήματα στην ελληνική αγορά, θα προσεγγιστεί καλύτερα και το ασφάλιστρό τους».

H NP παρουσίασε ένα νέο προϊόν ασφάλισης αστικής ευθύνης Τρίτων από την κυκλοφορία Ποδηλάτων και Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων/ΕΠΗΟ. Ποιο είναι το καινούριο στοιχείο που φέρνει;

«Η ασφάλιση Ποδηλάτων και ΕΠΗΟ έρχεται να καλύψει την ανάγκη των καταναλωτών χωρίς αυτή να είναι υποχρεωτική από την υπάρχουσα νομοθεσία. Όμως, επειδή οι κίνδυνοι για πρόκληση ατυχήματος είναι υπαρκτοί, η εταιρία μας με το συγκεκριμένο προϊόν καλύπτει την ανάγκη αυτή με κόστος προσιτό για τους πελάτες μας».

Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των ηλεκτρικών πατινιών;

«Στο πρόσφατο σχέδιο νόμου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα, περιλαμβάνονται αλλαγές στον ΚΟΚ και επιχειρείται για λόγους οδικής ασφάλειας να ρυθμιστεί το θέμα της κυκλοφορίας των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) σε οδούς και χώρους που εφαρμόζεται ο ΚΟΚ. Η ασφάλιση των ηλεκτρικών πατινιών δεν είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Επειδή είναι μία σταθερά αυξανόμενη τάση, θα πρέπει σύντομα να περάσει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει περαιτέρω εξηγήσεις και υποχρεώσεις για την κίνηση με τα ηλεκτρικά πατίνια».

Πιστεύετε ότι το νομοσχέδιο για την βιώσιμη κινητικότητα που φέρνει το υπουργείο Μεταφορών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

«Το σχέδιο νόμου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και Μικροκινητικότητα που παρουσιάσθηκε πρόσφατα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς σκοπός του είναι να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών με υλοποίηση έργων που θα έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων:

● τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας

● τη διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης

● τη φιλικότερη προς το περιβάλλον μετακίνηση

● την καλύτερη διαχείριση ενεργειακών πόρων για τη μετακίνηση.

Η ασφαλιστική αγορά και η NP Ασφαλιστική παρακολουθούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, προκειμένου να είναι πάντα έτοιμες στα νέα φαινόμενα που αφορούν τις αστικές μεταφορές και τη βιώσιμη κινητικότητα».

Η πανδημία επηρέασε άμεσα τον κλάδο αυτοκινήτου. Τόσο αρνητικά (περιορισμός κυκλοφορίας/αγορά νέων οχημάτων) όσο και θετικά (μείωση τροχαίων ατυχημάτων/ αποζημιώσεων). Ποια είναι η δική σας αποτίμηση μέχρι στιγμής και πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η αγορά στο προσεχές μέλλον;

«Στις συνθήκες της νέας εποχής που διαμόρφωσε η πανδημία COVID-19, η ασφαλιστική αγορά έχει επιδείξει πολύ καλά αντανακλαστικά και κατά γενική ομολογία έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις νέες συνθήκες, τόσο όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, όσο και για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό. Βεβαίως, υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός και ανάγκη συνεχούς βελτίωσης και εκσυγχρονισμού, αν δεν συνειδητοποιηθεί η νέα εποχή και η ανάγκη προσαρμογής σε αυτήν. H NP Ασφαλιστική κατάφερε μέσα στην πανδημία, να παραμείνει ισχυρή κεφαλαιακά, να εξυπηρετεί άμεσα τους πελάτες και τους συνεργάτες της και να ανταποκριθεί πλήρως στους στόχους της».

Από την έντυπη έκδοση της «Οικονομικής Ασφαλιστικής» / Δέσποινα Κονταράκη

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok