Στις 14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 15:18
Στις 14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος

«Στις 14 με 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον ΣΚΑΪ 100,3.

Η επιδότηση θα καλύπτει μόνο το 60% της αύξησης της τιμής του ρεύματος και όχι το 60% του συνόλου ενός λογαριασμού. Παράλληλα, θα αφαιρεθούν από την επιδότηση τυχόν άλλες επιδοτήσεις που είχαν καταβληθεί στο τελευταίο εξάμηνο.

Ωστόσο, αποκλείονται από τη διαδικασία όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, καθώς και οι καταναλωτές ρεύματος που επιβαρύνθηκαν με ποσό έως 30 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ.

Αν υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Επίσης, τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022, που σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις, ενώ είχαν υποχρέωση, έως την 1η Μαΐου, για τα εισοδήματα του 2020, αποκλείονται από το επίδομα.

Τα στοιχεία της φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται όπως έχουν δηλωθεί μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι, όπως αναφέρθηκε, ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο, κι αν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση φόρου εισοδήματος για το 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021 πριν την υποβολή αίτησης για τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται από τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων τέκνων του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Το ποσό της ενίσχυσης θα ανέλθει στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί, το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τον υπολογισμό, με ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα, και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου, από την Ανώνυμη Εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη ΑΕ», κατόπιν αίτησης του δικαιούχου σε ειδική εφαρμογή Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok