Ενδέκατη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 22:09
Ενδέκατη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης

Το Υπουργείο Οικονομικών, με γνώμονα την αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2022, στην ενδέκατη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής.

Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς:
- 368 δικαιούχων, ποσό 2.972.477,86 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.
- 286 δικαιούχων, ποσό 987.568,99 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.

Έτσι, το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε σήμερα ανέρχεται στα 3.960.046,85 ευρώ και αφορά 455 μοναδιαίους Α.Φ.Μ.
Για την αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης έχουν διατεθεί συνολικά, μέχρι σήμερα, 44.941.165,16 ευρώ σε 4.979 πολίτες (μοναδιαίους Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο myAADE (myaade.gov.gr) έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

Προοπτικά, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται, θα ακολουθήσουν νέες πληρωμές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει τεθεί ξανά σε λειτουργία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα μέτρα στήριξης για τον σεισμό στην Κρήτη ή την τροποποίηση των ήδη υποβληθεισών αιτήσεων, έως τις 14 Φεβρουαρίου 2022.

Αίτηση ή τροποποίηση (αλλαγή αιτούμενου ποσού ή ανάκληση) της ήδη υποβληθείσας αίτησης, στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μπορεί να κατατεθεί:
(α) από επιχειρήσεις για προκαταβολή έναντι επιχορήγησης για τις ζημιές σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής,
(β) από φυσικά πρόσωπα για αποζημίωση οικοσκευής και
(γ) από ιδιοκτήτες κτιρίων για προκαταβολή έναντι στεγαστικής συνδρομής.

Συνεπώς, μπορούν να υποβάλουν αίτηση:

(α) πληγέντες από τον σεισμό, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων, που αφορούν αλλαγές που έχουν επέλθει στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω κληρονομικών διευθετήσεων μετά τον σεισμό,
(β) πληγέντες από τον σεισμό, οι οποίοι επιθυμούν να επικαιροποιήσουν ή αναθεωρήσουν (ακόμα και να ανακαλέσουν) την αίτησή τους μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και
(γ) πληγέντες από τον σεισμό, οι οποίοι δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση κατά τις δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα και επιθυμούν να υποβάλουν, μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ταυτόχρονα με την αίτηση για στεγαστική συνδρομή ή οικοσκευή, οι αιτούντες υποβάλλουν τα ανάλογα δελτία/έγγραφα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα εν λόγω έγγραφα θα πρέπει να τα υποβάλουν και όσοι δικαιούχοι είχαν καταθέσει αίτηση χωρίς αυτή να συνοδεύεται από τα σχετικά έγγραφα.

Για αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και υπάρχουν προβλήματα στη διασταύρωση των σχετικών στοιχείων, οι αιτούντες θα ενημερωθούν σχετικά με προσωποποιημένο μήνυμα από την ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται, για ακόμα μία φορά, ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής στεγαστικής συνδρομής χορηγείται ως έναντι της στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια οφείλει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνοδευόμενη από τον απαιτούμενο σχετικό φάκελο, για την αποκατάσταση του κτιρίου, προκειμένου να κριθεί δικαιούχος στεγαστικής συνδρομής (δωρεάν κρατικής αρωγής και άτοκου δανείου) για την επισκευή ή ανακατασκευή του πληγέντος κτιρίου (ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως επισκευάσιμου ή επικινδύνως ετοιμόρροπου, λόγω των βλαβών που έχει υποστεί), με την έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις αντίστοιχες εκδοθείσες κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.

Αντίστοιχα, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 978 χορηγείται έναντι της επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα και λειτουργούν νόμιμα σε περιοχές που έχουν πληγεί και που έχουν υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε στοιχεία ενεργητικού.

Στη συνέχεια πρέπει να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, προκειμένου να διενεργηθεί εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν οι σχετικές καταστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ν.4797/2021.

Τονίζεται ότι το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής συμψηφίζεται με το τελικό ποσό στεγαστικής συνδρομής που θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών σε επιχειρήσεις συμψηφίζεται με το ποσό της επιχορήγησης όπως θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

Τόσο για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, αλλά και για την πρώτη αρωγή για αποζημίωση οικοσκευής (ΚΥΑ ΓΔΟΥ 980) υπογραμμίζεται ότι, σε περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση δεν κριθεί τελικά δικαιούχος ή το ποσό που δικαιούται είναι μικρότερο, προβλέπεται η επιστροφή του συνολικού ποσού ή του υπερβάλλοντος ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο. Αντιστοίχως, σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok