Χρ. Σταϊκούρας: Οι προτάσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ εφαλτήριο για στροφή σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 16:20
Χρ. Σταϊκούρας: Οι προτάσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ εφαλτήριο για στροφή σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

 Παρουσιάστηκε στο ΧΑΑ η 2η Ετήσια Έκθεση ΠΥΞΙΔΑ του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, που αποτελεί ένα πολυ-συμμετοχικό μηχανισμό που συνδέει διαδραστικά και ανεξάρτητα όλον τον παραγωγικό και επιχειρηματικό ιστό της χώρας με μόνο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για την επίτευξη ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυσης της δημιουργικότητας και της κοινωνικής προόδου.
 
Στις εισαγωγικές τους ομιλίες, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει και υλοποιεί ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ήδη μέχρι σήμερα, 48 έργα με προϋπολογισμό 2,76 δις. τα οποία εδράζονται στους βασικούς πυλώνες του εθνικού σχεδίου έχουν ενταχθεί στο ταμείο. Έργα για έρευνα και καινοτομία, για δημόσια υγεία, βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενέργεια, καθώς και υποδομές και μεταφορές. Τόνισε δε, ότι η υιοθέτηση των προτάσεων της ΠΥΞΙΔΑΣ θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη στροφή της οικονομίας προς ένα πιο ανταγωνιστικό, εξωστρεφές, καινοτόμο, ανθεκτικό, δίκαιο, πράσινο και ψηφιακό μοντέλο που θα οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας Σίμος Αναστασόπουλος υποστήριξε ότι η παρουσίαση της 2ης έκθεσης ΠΥΞΙΔΑ αναδεικνύει την πορεία που οφείλουμε να συνεχίσουμε, επενδύοντας περαιτέρω στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, απελευθερώνοντας το δυναμικό των ανθρώπων μας και αξιοποιώντας στο έπακρο τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθήνών, σημείωσε ότι
είναι δεδομένο ότι στη μετά covid εποχή, θέματα όπως η καινοτομία, ο ψηφιακός μηχανισμός, η αξιοποίηση των ταλέντων, η δομή των θεσμών, η επιχειρηματικότητα έχουν σημαντικότατο ρόλο.

Η Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου, Βενετία Κουσία ανέφερε ότι στόχος μας με την ΠΥΞΙΔΑ είναι να εξισορροπήσουμε τις προτεραιότητες ανάμεσα στο αναγκαίο και στο εφικτό, ώστε να είμαστε χρήσιμοι στους διαμορφωτές πολιτικής, που συχνά ανατρέχουν στις κατατάξεις ανταγωνιστικότητας ως πυξίδα.

Στο κύριο μέρος της παρουσίασης, ο Βασίλης Καφάτος, Εταίρος της Deloitte αναφέρθηκε στη νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται μετά την πανδημία, παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της επενδύοντας στα πλεονεκτήματά της, αξιοποιώντας τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης και υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος της ΕΥ, σημείωσε ότι στο εγγύς μέλλον μπορούμε να περιμένουμε τα κεφάλαια, το ανθρώπινο ταλέντο και οι καταναλωτές να μετακινηθούν προς τις επιχειρήσεις που έμπρακτα παράγουν μακροπρόθεσμη αξία και θετικά αποτελέσματα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και όχι μόνο για τους μετόχους τους.

Ο Κωνσταντίνος Θανάσκος, CFA ΕΥ, ανέφερε ότι η ανάπτυξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας θα υποβοηθήσει τη διείσδυση προηγμένων τεχνολογιών στα επιχειρηματικά μοντέλα και θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κέντρων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Η Μαρίνα Γιωργαλλά, Deloitte, εξέφρασε την άποψη ότι ο συνδυασμός της έλλειψης ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που να συνδέει τις επιχειρήσεις με την εφαρμοσμένη έρευνα, τη χαμηλή διείσδυση και αξιοποίηση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις αποτελεί σημαντική πρόκληση για το μέλλον. 

Τέλος, ο Βασίλης Παναγούλιας, Principal, Boston Consulting Group (BCG) υποστήριξε: «πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πλεονεκτήματά μας – την ερευνητική δραστηριότητα, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, τη μεταφορική διασυνδεσιμότητα, τις δράσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη θετική επενδυτική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα – και να τα συνδέσουμε όλα μαζί με τις αναδυόμενες αγορές του μέλλοντος».
 
Μπορείτε να κατεβάσετε την ΠΥΞΙΔΑ 2021 εδώ: https://competegr.org/publications/pyxida-2021/

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok