ΟΕΕ: Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για φορολογικές δηλώσεις και myDATA

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 17:12
ΟΕΕ: Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για φορολογικές δηλώσεις και myDATA

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πραγματοποίησε χθες το Προεδρείο και εκπρόσωποι της Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντονου διαλόγου και διαπιστώθηκε απόκλιση απόψεων και έγινε μετά τις επιστολές που απέστειλε το ΟΕΕ προς τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για τις φορολογικές δηλώσεις και το myDATA.

Φορολογικές δηλώσεις

Από την πρώτη στιγμή, φέτος, το ΟΕΕ επισήμανε τα προβλήματα, που προέκυψαν κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους λογιστές - φοροτεχνικούς.

Ο νόμος προβλέπει καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 30 Ιουνίου. Φέτος, όμως, το σύστημα, όπως ανακοινώθηκε και αρμοδίως, έγινε στην ουσία λειτουργικό για υποβολή στις 7 Ιουλίου, αφού τότε ολοκληρώθηκε από τους αρμόδιους φορείς η ανάρτηση των απαραίτητων στοιχείων των φορολογουμένων.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι και οι λογιστές - φοροτεχνικοί κλήθηκαν να υποβάλουν 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις μέσα σε προθεσμία μικρότερη των δύο μηνών, και μάλιστα αποκλειστικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Δηλαδή, οι λογιστές υποχρεώθηκαν να δουλέψουν μέσα στο καλοκαίρι... περίοδος, όπου οι φορολογούμενοι πελάτες τους κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αποστολή των στοιχείων στα λογιστικά γραφεία και σε περίοδο μικρότερη των δύο μηνών, το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Όπως κανονικά χρήση αυτής της άδειας θα έπρεπε να κάνουν αυτή την περίοδο και οι λογιστές και οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία.

Το ΟΕΕ υπενθύμισε στον Υπουργό ότι εδώ και ενάμιση χρόνο οι λογιστές - φοροτεχνικοί έχουν σηκώσει το βάρος της διεκπεραίωσης των ενισχύσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας, πλέον των υπολοίπων υποχρεώσεων που έχουν για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Το ΟΕΕ έχει ήδη προτείνει και επανέλαβε και στη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό τη σύσταση ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Φορέα, ώστε να μην επαναληφθούν τα φετινά προβλήματα και αστοχίες που δεν περιποιούν τιμή σε κανένα και να τηρούνται το τετράμηνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και η καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου. Ο κ. Σταϊκούρας συμφώνησε στην άμεση δημιουργία αυτής της ομάδας, μετά το πέρας των φορολογικών δηλώσεων.
 
Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές ότι η σχεδιαζόμενη ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κρίνεται ανεπαρκής.

Ηλεκτρονικά βιβλία - myDATA

Το ΟΕΕ ανέφερε στον Υπουργό ότι γίνεται δέκτης καθημερινά των παραπόνων των λογιστών - φοροτεχνικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία του συστήματος για λογαριασμό πελατών τους, που έχουν ήδη εγγραφεί στο myDATA.

Τα προβλήματα αυτά τέθηκαν σε γνώση του Υπουργού Οικονομικών, όπως είχαν άλλωστε τεθεί και στην επιστολή που είχε προηγηθεί.

Για τον σκοπό αυτό, ο Υπουργός πρότεινε και πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Από την πλευρά του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επαναδιατυπώθηκε η πρόταση που προβλέπει ότι η φετινή χρονιά πρέπει να είναι προαιρετική για τη χρήση του myDATA, λόγω των υποχρεώσεων, που ανέλαβαν μέσα στην πανδημία οι λογιστές, μέσω των πλατφορμών που έχουν δημιουργηθεί.

Για να εκκινήσει η πλήρης εφαρμογή του, χωρίς προβλήματα, συμφωνήθηκε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα αποστείλει άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών όλα τα καταγεγραμμένα προβλήματα λειτουργίας της πλατφόρμας.

Μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, δεν μπορεί η χρήση του myDATA να είναι υποχρεωτική.   

Το ΟΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα θέματα αυτά και να παρεμβαίνει, τηρώντας - όπως πάντα - υπεύθυνη στάση, προς όφελος των μελών του, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok