«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»… μια «στάση ζωής»!

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 13:48
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»… μια «στάση ζωής»!

Με κεντρικό μήνυμα «Μια στάση για την ασφάλειά σας…μια στάση ΖΩΗΣ» το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Μέλος του Ινστιτούτου, Ολυμπία Οδός, πραγματοποίησε στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Μεγάρων την πρωτότυπη δράση ενημέρωσης των οδηγών «Pit Stop» το Σάββατο 17 Ιουλίου.

Η πρωτοβουλία είχε ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς σχετικά με τα βασικότερα σημεία ελέγχου του οχήματος, και την αξία της πρόληψης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που οι οδικές μετακινήσεις είναι πιο συχνές. Τη δράση υποστήριξαν επίσης οι εταιρείες Avinoil & Goodyear.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, τεχνικό προσωπικό του ΙΟΑΣ πραγματοποίησε δωρεάν φιλικούς ελέγχους σε διερχόμενα οχήματα ενώ παράλληλα οι οδηγοί και οι επιβάτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας που όλοι πρέπει να θυμόμαστε πριν από κάθε ταξίδι.

Μετά το πέρας του ελέγχου, οι οδηγοί παραλάμβαναν το σχετικό «Δελτίο Φιλικού Ελέγχου» με τα αποτελέσματα, επισημάνσεις και συμβουλές για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων και την ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.

Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που ελέγχθηκαν ήταν τα 7 έτη. Παρ’ολο που το δείγμα των οχημάτων είχε μέση ηλικία αρκετά μικρότερη από τη μέση ηλικία του στόλου επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα (που είναι τα 16 έτη), διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα σημεία ελέγχου. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψε ότι….

- Στο 11% σημειώθηκαν παρατηρήσεις που αφορούν στα ελαστικά. Έγινε ενημέρωση στους οδηγούς για τις φθορές που εντοπίστηκαν, οι οποίες δεν οφείλονταν στη συνήθη χρήση, χωρίς όμως να απαιτείται άμεση αντικατάσταση των ελαστικών. Επιπλέον οι οδηγοί όλων των οχημάτων ενημερώθηκαν για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται τακτικά στα ελαστικά.

- Το 33% παρουσίασε προβλήματα τεχνικής φύσης (πχ. κατάσταση και λειτουργικότητα φωτιστικών σωμάτων, λειτουργία υαλοκαθαριστήρων κ.λπ.)

- Το 33% είχε ογκώδεις αποσκευές εντός της καμπίνας των επιβατών, παρά το γεγονός ότι αυτή η πρακτική σε περίπτωση σύγκρουσής ή απότομης επιβράδυνσης του οχήματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στους επιβάτες.

- Ένας στους δυο οδηγούς που μετέφερε εντός του αυτοκινήτου μικρό ηλικιακά επιβάτη δεν έκανε χρήση παιδικού καθίσματος

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κατανοήσουν με άμεσο και βιωματικό τρόπο την αναγκαιότητα χρήσης της ζώνης για όλους τους επιβάτες, δοκιμάζοντας του προσομοιωτές του Ινστιτούτου που βρίσκονταν στο σημείο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τη συμπεριφορά των οδηγών σε σχέση με τους βασικούς παράγοντες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων, που πραγματοποιήθηκε στο σημείο.

Συγκεκριμένα:

- To 33% των ερωτηθέντων οδηγών δήλωσαν πως θεωρούν την έλλειψη προσοχής ως την κύρια αιτία πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων, ενώ το ίδιο ποσοστό έλαβε και η επιλογή «Υπερβολική ταχύτητα».

- Μόλις το 55% των οδηγών δήλωσαν πως φροντίζουν πριν ξεκινήσουν ώστε όλοι οι επιβάτες του αυτοκινήτου τους (μπροστά και πίσω) να φοράνε ζώνη ασφαλείας.

- Το 22% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως μερικές φορές νιώθουν κουρασμένοι / νυσταγμένοι κατά την οδήγηση.

- Μόλις το 11% των οδηγών δήλωσε πως δεν πίνει εάν σκοπεύει να οδηγήσει, τη στιγμή που το 55% δήλωσε πως μόνο μετά την κατανάλωση 2-3 ποτών αποφασίζει να μην οδηγήσει.

- Μόλις το 50% των οδηγών δήλωσε πως διατηρεί πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας.
10% των ερωτηθέντων οδηγών δήλωσε πως πλοηγείται στο διαδίκτυο ή διαβάζει/γράφει μηνύματα ενώ οδηγεί.

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με αυτοκινητόδρομους της χώρας και ενόψει των καλοκαιρινών εξόδων έχει σχεδιάσει να πραγματοποιήσει και άλλα «PitStop για την Οδική Ασφάλεια» σε σημεία που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok