Ο όμιλος της Molgas εγκαινίασε το πρώτο πρατήριο LCNG, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) για τον ανεφοδιασμό βαρέων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων) αλλά και μικρότερων οχημάτων και Ι.Χ στην Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο επίτευγμα υλοποιήθηκε από την ελληνική εταιρεία που πρωταγωνιστεί στον τομέα της προμήθειας LNG, Blue Grid, μέλος του Ομίλου Molgas από το 2022. Το πρώτο πρατήριο LNG στην Ελλάδα λειτουργεί εντός του πρατηρίου καυσίμων «Καύσιμα Κολοκυθάς» επί της οδού Πόντου 98 στα όρια Καλοχωρίου-Σίνδου.
Τα εγκαίνια του Πρατηρίου πραγματοποιήθηκαν από την Υφυπουργό Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Molgas, Σοφοκλή Παπανικολάου, και τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη, Αλέξανδρο Λαγάκο.
Στην εκδήλωση απέστειλε επίσημο χαιρετισμό και ο Υφυπουργός Υποδομών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Βασίλειος Οικονόμου, ο οποίος λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν κατάφερε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως. Τα εγκαίνια τίμησαν συν τοις άλλοις με την παρουσία τους βουλευτές, δήμαρχοι, επιχειρηματίες και στελέχη από τον κλάδο των logistics και των μεταφορών και εκπρόσωποι των διεθνών κατασκευαστών φορτηγών LNG.
Μαζί με τις παρουσιάσεις για τα οφέλη του LNG/BioLNG, πραγματοποιήθηκαν και live ανεφοδιασμοί οχημάτων LNG των πρώτων πελατών του Πρατηρίου, καθώς και κατ’ ιδίαν ενημερώσεις ενδιαφερομένων για τον τρόπο απόκτησης και χρηματοδότησης σύγχρονων οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο.
«Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα το πρώτο πρατήριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα μας, που ανοίγει μία νέα αγορά για τα βαρέα οχήματα οδικών μεταφορών. Το φυσικό αέριο, πέρα από το χαμηλότερο κόστος που έχει για τους επαγγελματίες, είναι ένα εναλλακτικό καύσιμο με αισθητά μειωμένους ρύπους σε σχέση με τα συμβατικά. Είναι μια επένδυση που προετοιμάζει το έδαφος για την έλευση των ανανεώσιμων αερίων όπως το βιομεθάνιο, ενώ συμβαδίζει και με τους ευρύτερους στόχους που έχουμε θέσει για τον σταδιακό μηδενισμό των εκπομπών CO2.
Έρχεται δε συνέχεια άλλων σημαντικών έργων, όπως η κυκλοφορία, εδώ στη Θεσσαλονίκη, 110 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων. Η προώθηση των βιώσιμων μετακινήσεων είναι στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε. Τόσο με νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, όσο και με την παροχή κινήτρων όπου απαιτείται» τόνισε η Υφυπουργός Ενέργειας, κα.Αλεξάνδρα Σδούκου.
«Είμαστε περήφανοι για την ελληνική ομάδα της Molgas, που συνεχίζει να πρωτοπορεί στην περιφερειακή αγορά του LNG και των ανανεώσιμων αερίων, κάνοντας πράξη τον σχεδιασμό μας να προσφέρουμε πιο καθαρή και πιο ανταγωνιστική ενέργεια στους τομείς της βιομηχανίας, των οδικών και θαλασσίων μεταφορών στις 16 ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα δραστηριοποιούμαστε», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Molgas, κ.Σοφοκλής Παπανικολάου.
«Σήμερα γίνεται και επίσημα πράξη η έναρξη λειτουργίας του πανελληνίου δικτύου LNG πρατηρίων της εταιρείας μας, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε την κατασκευή του δεύτερου πρατηρίου μας στην Αττική, στην περιοχή της Μαγούλας, εντός του Αυγούστου, ενώ προχωρούμε και στην υλοποίηση των υπολοίπων σταθμών σε Πάτρα και Ιωάννινα. Το LNG και το BioLNG ξεκλειδώνουν σημαντική υπεραξία για τους Έλληνες μεταφορείς και είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε να την αποκτήσουν», σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Molgas στη ΝΑ Ευρώπη, κ.Αλέξανδρο Λαγάκο.
Το Πρατήριο LNG της Molgas δίνει πρόσβαση σε ένα καύσιμο που μειώνει δραστικά τόσο τα λειτουργικά έξοδα (παραπάνω από 30%) όσο και τους ρύπους για τον ελληνικό στόλο φορτηγών, η μέση ηλικία του οποίου ξεπερνά τα 23 έτη. Η εξοικονόμηση καυσίμου είναι τόσο σημαντική, που καθιστά απολύτως συμφέρουσα την αντικατάσταση παλαιών φορτηγών με πιο σύγχρονα (νέα ή μεταχειρισμένα) κινούμενα με LNG. Παράλληλα προσφέρει υψηλή αυτονομία (έως και 1800 χλμ), έως και 50% λιγότερη ηχορύπανση και καμία επιβάρυνση ως προς το απόβαρο του οχήματος.
Η ίδια εγκατάσταση προσφέρει ταυτόχρονα και CNG, το οποίο απευθύνεται σε μικρότερα οχήματα και Ι.Χ. Το γεγονός πως το CNG παράγεται από LNG καθιστά το εν λόγω καύσιμο ενεργειακά πλουσιότερο σε σχέση με το CNG που παράγεται μέσω συμπίεσης αερίου που προέρχεται από το δίκτυο αγωγών, το οποίο μεγιστοποιεί τα οικονομικά και λειτουργικά οφέλη για τον τελικό καταναλωτή.
Στο άμεσο μέλλον, τα πρατήρια της Molgas, αμέσως μετά την ψήφιση του εθνικού πλαισίου για το Βιομεθάνιο, θα προσφέρουν και BioLNG, δηλαδή Ανανεώσιμο LNG, ενεργοποιώντας την επιλογή του Net Zero (μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος) για τους Έλληνες μεταφορείς και τους πελάτες τους.