Η Mytilineos πούλησε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 14:20
Η Mytilineos πούλησε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

Η Mytilineos, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), υπέγραψε συμφωνία με την Enel Green Power Romania SRL, μέλος του Ομίλου Enel, για την πώληση χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας ισχύος περίπου 90 MW στη Ρουμανία, αποτελούμενο από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία τέλη του 2022/αρχές του 2023.

Τα έργα αναπτύσσονται σε συνεργασία με τη Renergy Power Plants, μια καθιερωμένη εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντική εμπειρία στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Ο τομέας RSD θα αναλάβει την περαιτέρω ανάπτυξη και κατασκευή των έργων.

Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στη Νότια Περιφέρεια της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο έργο είναι το Calugareni, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε στάδιο «Έτοιμο για Κατασκευή» (Ready to Build-RTB), ισχύος 63 MW, με την κατασκευή του να αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2021. Τα υπόλοιπα 26 MW βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD της MYTILINEOS, δήλωσε: «Η νέα αυτή συναλλαγή στη Ρουμανία μάς γεμίζει με ενθουσιασμό καθώς αποτελεί σημαντικό σταθμό της αναπτυξιακής μας στρατηγικής στην Ευρώπη. Είμαστε μία από τις πρώτες εταιρείες που επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια στη χώρα, καθώς η Ρουμανία διαθέτει μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Χαιρόμαστε επίσης γι' αυτήν τη στρατηγική συμφωνία με την Enel Green Power Romania και σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία των δύο εταιρειών».

Οι εταιρείες που παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες στη MYTILINEOS ήταν η Ernst & Young LLP (Energy Law) και η Volciuc-Ionescu.

Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS, μέσω του τομέα RSD και της πλατφόρμας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, ολοκληρώνει τις διαδικασίες ηλέκτρισης περίπου 118 MW φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία και 3,5 MW στην Κύπρο, τα οποία θα συνεισφέρουν στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας από το δεύτερο εξάμηνο 2021. Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 4GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Χιλή, στην Αυστραλία και στη Νότια Κορέα, για το οποίο είτε αξιολογεί τη δυνατότητα πώλησης είτε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μέρους του στους τομείς δραστηριότητάς της.

ENEL: Επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση

«Η Enel Green Power επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση στη Ρουμανία, ως ο παγκόσμιος ηγέτης της
ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Οι πρόσφατες προσθήκες αποτελούν μέρος της
ευρύτερης στρατηγικής μας στη Ρουμανία, η οποία τώρα εισέρχεται δυναμικά στη φάση της
απολιγνιτοποίησης», δήλωσε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power.

«Με την αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στις ανανεώσιμες, διευκολύνουμε τη Ρουμανία να
πετύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, υποστηρίζοντας το κοινό όραμα της Πράσινης Ευρωπαϊκής
Συμφωνίας, και να εδραιώσει μια πιο ανταγωνιστική οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα,
ενισχύουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη των εθνικών και τοπικών επιχειρήσεων».

Τα δύο φωτοβολταϊκά έργα μόλις ολοκληρωθούν υπολογίζεται ότι θα παράγουν ετησίως σχεδόν 130
GWh, εξοικονομώντας κάθε χρόνο περίπου 140.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης,
θα αυξήσουν σημαντικά τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών στη χώρα, η οποία
ανέρχεται μόλις στα 36 MW.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok