22ο Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό Συνέδριο Ύδρα - «Παράθυρο» για μελλοντική τροποποίηση του άρθρου για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 13:30
22ο Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό Συνέδριο Ύδρα - «Παράθυρο» για μελλοντική τροποποίηση του άρθρου για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών

Με εντυπωσιακή συμμετοχή, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συνεχίζεται το 22ο Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό συνέδριο της ΕΑΕΕ στην Ύδρα. Τα θέματα που απασχολούν τους συνέδρους είναι πολλά και ανοικτά, ωστόσο στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας των εργασιών βρέθηκε ο νέος κλιματικός νόμος  για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών από το 2025. Η παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, έριξε «φως» στις κυβερνητικές προθέσεις, οι οποίες είναι θετικές, αλλά όχι άμεσες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νόμος θα ψηφιστεί ως έχει, ωστόσο θα υπάρξει τροποποίηση στο επίμαχο άρθρο 23 εντός της παρούσας κυβερνητικής θητείας.

Την ικανοποίηση του κλάδου για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έσπασε ένα ταμπού και προβλέπεται υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων σε νόμο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή και χάθηκε μια ευκαιρία. «Αντί να ανοίξει μια πόρτα άνοιξε μισή χαραμάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαρρηγεωργίου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η ασφαλιστική αγορά δεν θέλει να αντικαταστήσει το κράτος, αλλά να συνδράμει σε ένα θεμα που έχει την απόλυτη τεχνογνωσία.

Άδωνις Γεωργιάδης στο e-asfalistiki.gr και την «Οικονομική Ασφαλιστική»: Το εξετάζουμε, είμαστε ρεαλιστές

«Είμαστε θετικοί αλλά και ρεαλιστές. Προς το παρόν δεν θα αλλάξει κάτι στον κλιματικό νόμο, ωστόσο συνεχίζουμε να το εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή. Όσον αφορά στα φορολογικά κίνητρα, αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει άλλες ακόμα πιο άμεσες προτεραιότητες. Είναι θέση αρχής να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε κατά την ομιλία του ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει και στηρίζει τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ως του μεγαλύτερου επενδυτή της χώρας και έχει ήδη κάνει αρκετά, όπως την τομή στον Β΄ ασφαλιστικό πυλώνα, το θεσμικό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας αλλά και στην ασφάλιση των κατοικιών από τις φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, δεδομένης της παρούσας συγκυρίας είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει με πολύ προσεκτικά βήματα. «Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο 2010», τόνισε με νόημα.

Οι ενστάσεις της ασφαλιστικής αγοράς

Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει εκφράσει συγκεκριμένες ενστάσεις στο άρθρο 23 για την υποχρέωση ασφάλισης από το 2025, μόνο για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας. Η Ένωση ζητεί να υπάρξουν τροποποιήσεις, ώστε η διάταξη να καταστεί «λειτουργική και εφαρμόσιμη».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Ένωσης: «Στην προτεινόμενη διάταξη, από τη στιγμή που ζητείται η ασφάλιση κτισμάτων, μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας, ο κίνδυνος καθίσταται σχεδόν βέβαιος, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να επέλθει η ζημιά.

Έτσι, το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να μην κριθούν ασφαλίσιμοι και να μην υπάρξει ασφαλιστική εταιρία πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο».

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ αφορούν μεταξύ άλλων:

(α) στις οριζομένες στο σχετικό άρθρο περιοχές,

(β) στην επέκταση σε κτίρια υφιστάμενα και νεόδμητα,

(γ) στον διαρκή έλεγχο εκ μέρους της Πολιτείας για ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ και

(ε) στην ανάγκη για την προσθήκη εξουσιοδοτικής διάταξης, που θα δίδει περιθώρια να επιλυθούν στο μέλλον επιμέρους τεχνικά θέματα.

Δέσποινα Κονταράκη

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok