Αγωνία και στην Ελλάδα για τη διάσωση της Thomas Cook

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 14:59

Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση βρίσκεται το παλαιότερο ταξιδιωτικό πρακτορείο του κόσμου, καθώς το χρέος του ανέρχεται σε 1,7 δισ. λίρες.

Καθώς η βρετανική εταιρεία διαχειρίζεται ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, η Thomas Cook έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές, γεγονός που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδέχεται να αναγκαστούν να επέμβουν για να τους φέρουν πίσω στην πατρίδα τους, εάν η εταιρεία εισέλθει σε καθεστώς διαχείρισης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η «Thomas Cook» χρειάζεται 227 εκατ. ευρώ (200 εκατομμύρια λίρες) για να μη χρεοκοπήσει και να ικανοποιήσει τους δανειστές της. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν θα προέλθουν από νέους ιδιώτες επενδυτές. 

Μια λύση και ελπίδα της εταιρείας είναι να δεχτεί η βρετανική κυβέρνηση να της χορηγήσει ένα δάνειο οικονομικής διάσωσης. Η «Thomas Cook» βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ το Διοικητικό της Συμβούλιο συναντάται σήμερα με τους δανειστές και πιστωτές του σε μια ύστατη προσπάθεια να επιβιώσει. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που οι συνομιλίες για τη διάσωση του ταξιδιωτικού πρακτορείου αποτύχουν. «Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και ελπίζω πως η Thomas Cook μπορεί να συνεχίσει, όμως σε κάθε περίπτωση, όπως θα αναμένατε, έχουμε εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, στο χειρότερο σενάριο, μπορούμε να στηρίξουμε όλους όσοι ενδεχομένως, σε άλλη περίπτωση, αποκλείονταν σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο Ράαμπ, σε συνέντευξή του στο BBC. 

Ανησυχία επικρατεί και στην Κρήτη, καθώς μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στo νησί έχει συνεργασία με την Thomas Cook. 

Εκτός από τους επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Κρήτη και τίθεται θέμα επιστροφής στις χώρες διαμονής τους, προβληματισμός υπάρχει και για τους επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να έρθουν το επόμενο διάστημα, αλλά και συνολικά για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας, που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει θετική κατάληξη, γιατί οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok